Håll till godo!
Mor Evas pepparkakor (Ca 80 st):
Ingredienser
- 6 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 3/4 dl vatten
- 2 dl socker
- ½ dl sirap
- 150 g margarin
- ½ msk malda nejlikor
- ½ msk kanel
- ½ msk mald ingefära
- Blanda mjöl med bikarbonat och kryddorna
- Koka upp vatten och socker, tillsätt margarin och sirap
- Rör därefter ner mjölblandningen
- Degen blir lös men hårdnar efter att den fått vila i kylen under natten. Degen klarar sig 1 vecka i kylen.
- Sen är det bara att ta ut den och börja baka. Jag tar alltid ut den 1-2 timmar innan så den hinner bli lite lättare att hantera då den är väldigt hård när det vart i kylen.
- Kavla tunnt på mjölat bord.
- Lägg på pepparkaksformar(såklart) och ta sedan figurerna och lägg på smord plåt(jag brukar ha bakplåtspapper istället).
- Grädda i ugnen på 225 grader i ca 5 min.
- Låt svalna på plåten innan dom tas bort.
- 100 g Röd jäst
- 200 g margarin
- 5 dl rödmjölk
- 3 pkt saffran
- 1 tsk salt
- 3 dl socker
- 18-20 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- Russin till garnering
- Smula ner jäst i en bunke.
- Smält margarinet.
- Häll i mjölken i margarinet, ska bli fingervarmt.
- Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit.
- Skölj ur moteln med lite degspad så all saffran följer med.
- Häll lite degspad på jästen och rör ut den.
- Tillsätt sedan resten av degspadet.
- Häll i socker, salt, saffran och vetemjöl(degen ska vara kladdig men ändå släppa bunken).
- Arbeta degen kraftigt, lägg bakhandduk över och låt jäsa 30 min.
- Lägg degen på mjölat bord och arbeta ihop den.
- Dela degen i 4 delar och skär i 8 bitar på varje bit.
- Forma degen till en lussebulle och lägg på bakplåt med bakplåtspapper(4 plåtar).
- Lägg handduk över dom och låt jäsa 30-40 min.
- Pensla bullarna med ägg och tryck i russin(om man vill det).
- Grädda i ugn, mitten i 250 grader i 5-10 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar